Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

PRVÝ MÁJ NA NAŠEJ ŠKOLE - ČO VŠETKO SA S NÍM SPÁJA?

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 05. máj 2022, 06:27
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Jana Poľašková, Mgr. Iveta Rusnáková, interiér školy, jazyková korekcia článku PhDr. Bibiána Lojanová

  • 29-apríl-2022 06:16
Máj na našej škole

Prvý máj poznáme predovšetkým ako medzinárodný sviatok pracujúcich.

Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. Vyjadrovali protest proti fašizmu a vojne. Prvý máj v súčasnosti oslavujeme u nás ako sviatok práce.

Tento mesiac sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu.

Máje stavajú obyčajne mládenci dievčatám, o ktoré sa uchádzajú. Stavajú ich v noci a nasledujúcu nedeľu mládenci obchádzajú domy, pri ktorých stojí máj a vyberajú „poplatky“ na nadchádzajúcu zábavu – majáles. Zvyk stavania májov sa v zmenenej podobe udržal dodnes, stavia sa však zväčša jeden ovenčený strom uprostred dediny alebo hlavného námestia. Vztýčený ostáva spravidla počas celého mája, aby ho následne slávnostne odstránili pri oslavách váľania mája.

Všetkým Vám prajeme krásne prežitie čarovných dní v mesiaci máj.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft